Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟ ΣΟΥ!


"Εμείς οι άνεργοι διαγράφουμε πρόστιμα ΟΑΣΘ και διεκδικούμε δωρεάν μετακινήσεις"


Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκής έμπνευσης πολιτικών των μνημονίων, η πόλη μας έχει κατακτήσει πια “με το σπαθί της” τον τίτλο “Θεσσαλονίκη: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανεργίας”. Όταν η επίσημη ανεργία έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει κατά πολλού το 65% (μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά!), δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια κοινωνία στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης! Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυτοί που δουλεύουν είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν έχουν δουλειά, κάνοντας την επιβίωση μια καθημερινή μάχη.

Αυτή η πραγματικότητα δε θ' αλλάξει από μόνη της. Οι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι της πόλης πρέπει να οργανωθούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και εργασία, την πρόσβαση στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη πρόσβαση στον πολιτισμό και τα δημόσια αγαθά. Δεν είμαστε ένας στατιστικός αριθμός στα στοιχεία κάποιου υπουργείου, αλλά πολίτες με δικαιώματα και ανάγκες!

Διεκδικούμε τη δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων με τα ΜΜΜ της πόλης!

Ως Δίκτυο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων πιστεύουμε ότι:

• Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία, το ρεύμα, το νερό. Το να μπορείς να πας στη δουλειά σου, στη σχολή σου, στους φίλους και τους συγγενείς σου, αλλά και όταν χρειάζεται στο νοσοκομείο ή απλά μια βόλτα είναι βασική καθημερινή ανάγκη.
• Η ελεύθερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα για ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
• Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες. Στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΜΜ είναι μονοπώλιο μιας ιδιωτικής εταιρείας, του ΟΑΣΘ, που καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργίας της από τον κρατικό προϋπολογισμό (μισθοδοσίες υπαλλήλων, εξοπλισμός, ανανέωση στόλου κ.τ.λ.) την ίδια στιγμή που έβγαλε μόνο το 2013 κέρδη πάνω από 16 εκ. ευρώ (από εισιτήρια και πρόστιμα). Ενώ, λοιπόν, η κερδοφορία του ΟΑΣΘ είναι κάθε χρόνο εξασφαλισμένη, αρνείται στους ανέργους δωρεάν μετακινήσεις με την πρόφαση ότι δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει.

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων εδώ και ένα χρόνο ανοίγουμε το ζήτημα των δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους στην Θεσσαλονίκη. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο, φορείς και συλλογικότητες της πόλης έχουν τοποθετηθεί υπέρ του δίκαιου αιτήματος μας. Όμως, η διοίκηση του ΟΑΣΘ επιμένει να “πετάει το μπαλάκι” στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η έγκριση δωρεάν μεταφορών για τους ανέργους. Η κοινωνική ευαισθησία του ΟΑΣΘ εξαντλείται σε απλές δηλώσεις κατανόησης του προβλήματος των ανέργων, αρκεί να μη θίγονται τα κέρδη του. Από τη πλευρά μας δηλώνουμε απερίφραστα πως η πρόσβαση στα ΜΜΜ δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα!

Να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα με επίδειξη της κάρτας ανεργίας!
Η κάρτα ανεργίας να αναγνωρισθεί από τον ΟΑΣΘ ως “πάσο” δωρεάν μετακινήσεων!

Καλούμε όλους τους ανέργους και επισφαλώς εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 28 κάθε μήνα, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη & Παπαναστασίου), για να διαγράψουμε τα πρόστιμά μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου